امام زاده یحیی (ع)میلاجرد
شهر دارالمومنین میلاجرد در جوار مرقد مطهر و منور امام زاده یحیی (ع) قرار دارد که محل آرزومندان و عاشقان اهل بیت (ع) می باشد.
این امام زاده در ردیف 28 لیست بقاع متبرکه استان مرکزی ثبت و دارای کد 312531923 می باشد و نام این امام زاده در السنه مردم به یحیی ابن موسی بن جعفر مشهور است .
اما طبق آخرین تحقیقات از استاد نسب شناس آیت الله محمد مهدی فقیهی بحرالعلوم گیلانی و حجت الاسلام کمال الدین فراهانی از نسب شناسان اراک و سایر اساتید فن و نامه شماره 1733/618/88مورخ 5/11/83 واحد مطالعات و تحقیقات اداره اوقاف و امور خیریه قم امام زاده یحیی شهر میلاجردبه طور قطع سید جلیل القدریحیی بن عیسی الاکبر النقیب بن محمد الاکبر بن علی العریضی بن امام جعفر صادق (ع) می باشد که پس از سه واسطه به بناینگذار مذهب جعفری امام صادق (ع) می رسد و در قرن سوم هجری می زیسته است. دو تن از برادران این امام زاده به نام حسن و علی ابوتراب در قم ساکن بوده اند.
صاحب کتاب “الاصیل فی انساب الطالبین ” در صفحه 213 می نویسد:
عیسی الاکبر پدر امام زاده یحیی (ع) کنیه اش ابی الحسین و نقیب و بزرگ سادات هاشمی و فاطمی بوده است که از طرف جمعی از پسرانش صاحب نسل و نواده شده از جمله از طرف امام زاده یحیی .
جد اعلای امام زاده یحیی و ریشه امام زادگان عریضی به جناب علی عریضی فرزند امام صادق (ع) می رسد که منسوب به قریه عریض از قراء مدینه میباشد و دارای 4 فرزند به نامهای جعفر، علی ، احمد الشعرانی و محمد (که امام زاده یحیی (ع)نوه اوست)بوده است .
علی عریضی وثاقت و فرمانبرداری از ائمه اطهار (ع) مورد تایید و اسوۀ بی بدیل بوده است ،شیخ مفید در الارشاد می نویسد :
” کان علی ابن جعفر راوی الحدیث سدید الطریق شدید الورع ، کثیر الفضل ، لزم اخاه موسی الکاظم و روی عنه شیئاً کثیرا” ترجمه ( علی عریضی روایت کنندۀ حدیث ، دارای راه استوار،بسار خدا ترس ، پروا پیشه بود و ملازم و فرمانبردار برادرش امام موسی کاظم (ع) و از ایشان روایات بسیاری نقل نموده است.
امام زاده یحیی “علیه الاسلام ” سابقاً دارای موقوفاتی بوده که در حمله افغاغنه و متواری شدن اهالی ، کلیه موقوفات و اسناد و مدارک آنها از بین رفته و کلیه تزینات و گچ بریها و گنبد نیز از بین می رود.
قلعه تپه
یکی از قدیمی ترین مکان های تاریخی و دیدنی استان مرکزی، قلعه تپه شهر میلاجرد است، این بنای باستانی مربوط به دورانهای تاریخی قبل از اسلام بوده و در غرب شهر میلاجرد واقع شده است.
این اثر در تاریخ ۱۹ مرداد ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۲۸۴۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و طبق مطالعات انجام شده بر روی این تپه باستانی تاریخچه اش به ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یعنی دوره حکومت مادها در محدوده هگمتانه بر میگردد.
شهر میلاجرد یکی از قدیمی ترین شهرهای دوران اسطوره ای ایران به شمار می رود، طبق مطالعات انجام شده تاریخچه میلاجرد به ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح یعنی حکومت مادها در محدوده هگمتانه بر می گردد.
این تپه از آثار باستانی با عظمت منطقه بهشمار میرود و در هیچ نقطه ای از منطقه چنین تپهٔ بزرگی دیده نشده و هرگاه قسمتی از این محل حفاری شده آثاری از جمله سفالهای شکسته و سکههای قدیمی یافت شدهاست. در سال ۱۳۸۲ هجری شمسی با اعزام اکیپی پژوهشی از طرف میراث فرهنگی استان مرکزی در اطراف این تپه به گمانه زنی و تحقیق پرداخته و نتیجتاً به سه هزار سال پیش نسبت داده شدهاست و همچنین در این حفاری یک سیستم سفالی آب و فاضلاب نیز کشف شد. یکی از نکات جالبی که نشان دهنده قدمت قلعه تپه میلاجرد است، خندق های حفر شده و عمیق اطراف این اثر است که به نظر می رسد بیشتر کاربرد دفاعی داشته و این خندق ها را پر از آب می کردند.
ایدلی
از دیگر آثار باستانی شهر میلاجرد در قسمت شرقی شهر در بین کوه ساری داغ است که در اطراف چشمه ای به نام ایدلی قرار دارد .و در منطقه کوهستانی واقع می باشدکه ارتفاع بلندترین قله آن زرد کوه و به اصطلاح محلی ( ساری داغ )1949متر از سطح دریا می باشد ولی در کل ارتفاع این شهر از سطح دریا 1675متر است.. که در اطراف چشمه ای به نام ایدلی قرار دارد و به طوری که شایع است مسکن گبرها ( آتش پرستان) بوده است.
ثبت ديدگاه